Beziens­waardig­heden nabij Hof Ter Hagen

 

Daknam

daknam

Daknam, het dorp aan de Durme met slechts 900 inwoners, ligt tussen Lokeren en Eksaarde. Een brede weg leidt vanuit het stadscentrum voorbij het Daknamstadion naar het hart van dit oude dorp, dat samen met het omliggende landschap zijn ongereptheid grotendeels bewaarde. Aan het stemmige dorpspleintje staat de gedeeltelijk Romaanse Onze-Lieve-Vrouwekerk. De stenen, overdekte pui is opgenomen in de witgekalkte kerkhofmuur. Dit alles vormt het uitgelezen decor voor de kunst-en ambachtenmarkt die hier elk jaar op pinkstermaandag wordt georganiseerd. Twee Reynaertbanken, met afbeeldingen van het graf van Coppe en de hofdag van koning Nobel, kregen in Daknam plaats.

 

 

 

Eksaarde

eksaarde

Ten noorden van de moederstad Lokeren ligt het dorp Eksaarde met zijn langerekte woonkern. Wie van groen, water en rust houdt, voelt zich hier vlug thuis.

Tot aan de Franse Revolutie was Eksaarde een bijlangrijke heerlijkheid met een eigen bestuur en een eigen rechtspraak. Het liniewegelwandelpad (bewegwijzerd – 8 km) brengt u naar de restanten uit dit roemrijke verleden: de geklasseerde, deels gotische Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk, de historische woonstede "Het Hooghof" en de Kruiskapel(1626),omzoomd door rode beuken. Vooral in de omgeving van dit aloude bedevaartsoord, langs de oevers van de Zuidlede en de Moervaat en op de verharde spoorwegberm Lokeren-Moerbeke is het heerlijk wandelen en fietsen.

 

 

Heirbrug - Molen

heirbrugmolen

De Heirbrugmolen dateert in zijn huidige stenen vorm uit 1873. Het is het enige nog resterende exemplaar van de 47 molens die ooit op het grondgebied van Lokeren, Eksaarde en Daknam stonden. Het is een stenen bovenkruier. Bij een bovenkruier wordt gans de kap naar de wind gedraaid. De molen werd grondig gerestaureerd en is sinds 2002 weer maalvaardig. De Heirbrugmolen is te bezoeken de 2 de en de 4 de zondag van elke maand, van 14 tot 17 u.

 

 

 

Stedelijk Museum

museum

Sinds 1930 is het Stedelijk Museum gehuisvest in de zogenaamde "Academie", een streng geometrisch en classicistisch gebouw uit 1846- 1849. Verspreid over de diverse zalen van dit museum vindt de bezoeker een omvangrijke hoeveelheid huisraad, meubilair, historische kostuums,archeologica,aardewerk,schilderijen en gebruiksvoorwerpen. Speciale zalen zijn gewijd aan de vellennijverheid, de landelijke Vlaamse keuken en aan de reconstructie van een bakkerij en een beenhouwerij van enkele decennia geleden. Het Stedelijk Museum is het hele jaar door open op woensdag, donderdag en zondag telkens van 10 tot 12 u en van 14 tot 17 u.

 

 

 

Molsbroek

molsbroek

Het domein van 80 ha is het grootste beschermde natuurgebied van de Durmestreek, als eerst reservaat erkend door het Vlaamse Gewest en als landschap gerangschikt. Het Molsbroek is bij de natuurliefhebbers vooral gekend als een paradijs voor in het wild levende vogels en moerasplanten. Doorheen en omheen het reservaat slingert zich een geasfalteerde wandeldijk van 4,5 km lengte. Deze is steeds vrij toegankelijk en biedt de wandelaar een prachtig uitzicht op rijk geschakeerde natuur.

 

 

 

Evenementen

  • Grote rommelmarkt : iedere zondagvoormiddag
  • Wekelijkse markt : iedere woensdag voormiddag
  • Parktheaterfestival : laatste zondag van mei
  • Kunst en ambachtenmarkt : Pinkstermaandag
  • Lokerse Feesten : eerste week van augustus
  • Fonnefeesten : eerste week van augustus
  • Ambachtelijk Weekend : Laatste weekend van augustus
  • Gezoarse Feesten : laatste weekend van augustus
  • Kovekenskermis : op zondag 4de weekend van september met reuzenstoet

 

 

 

 

 

daknam.jpg eksaarde.jpg heirbrugmolen.jpg molsbroek.jpg museum.jpg